T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / MALTEPE - Vasfi Rıza Zobu İlkokulu

SONRA ÇALIŞIRIM HASTALIĞI

Sonra çalışırım davranışı; yapılması gereken bir işi vaktinde yapmayıp sonraya bırakmak demektir. Pek çok öğrenci ne yazık ki çalışmalarını hep "son güne" bırakmayı yeğler. Bunun sonucunda da türlü sıkıntılar çekerler. Erteleme davranışı temelde bilişsel ve davranışsal hatalara dayanır. 

Bilişsel hatalar: mükemmeliyetçilik, kendini yetersiz hissetme, alışkanlıklar ve dış problemlerden duyulan rahatsızlıklardır.

Mükemmeliyetçi bir insan "ya hep ya hiç" mantığından hareket ettiğinden işini yarım bırakma olasılığı yüksektir. Oysa mükemmellik insana has bir özellik değildir. Başarısız olmadan bir şey öğrenmek de mümkün değildir. Öyleyse en mükemmel şekilde çalışmak yerine sadece çalışın. Çünkü kişi, bir işi mükemmel şekilde yapmaya şartlanıp da istediği düzeyde yapamadığı taktirde çalışmayı yarıda kesecektir. Bu durumda da iyi bir verim alınamayacaktır.

Hedefin tam olarak belirlenememesi, çalışma planının olmaması, çalışmak için çok süre olduğunu bu yüzden aceleye gerek olmadığını düşünmesi, bu sene olmasa bile seneye tekrar hazırlanırım düşüncesi, erteleme davranışını ortaya çıkarmaktadır.

Kendini yetersiz hissetme insanın kendine verdiği değerle ilgilidir. Kendini yetersiz hissetmek bir kısır döngüye sebebiyet verir. Kendinizi başarısız görürseniz bu sonucu almamak için çalışmayı tamamıyla bırakırsınız. Ve yeteneklerinizi ortaya koyamazsınız. Bu da başarısız olma kehanetini doğrular. Bu kısır döngü şu şekilde işler:

Davranışsal hatalar ise; en zor konudan başlama, zamanı boşa harcama, fırsatları değerlendirmemektir. Çalışmaya başlarken basit konulardan başlamalı ve zorlandığınız yerlerde yardım istemekten kaçınmamalısınız. 

Bugün değilse ne zaman?

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.02.2024 - Güncelleme: 22.02.2024 16:04 - Görüntülenme: 13
  Beğen | 0  kişi beğendi